Kempense bedrijfsleiders beraden zich over mogelijke acties in Geel. Gaan de Kempense ondernemers in staking?Tijdens het weekend werden tal van knopen doorgehakt binnen de federale begroting.



Maandagavond heeft UNIZO KMO Contact Kempen onmiddellijk de KMO stuurgroep samengebracht om de impact op het Kempense KMO bedrijf te bestuderen.

Johan Bortier, hoofd van de Unizo studiedienst, die gans het weekend de laatste evoluties van op de eerste rij in de Wetstraat volgde, analyseerde de impact op de Kempense werkgevers. Zijn taal is kritisch, maar zoals terecht in de huidige economische constellatie – positief opbouwend ingesteld. Kansen geven aan begroting, niet alles trachten te blokkeren.

Voornaamste invloeden nota Di Rupo op Kempense KMO bedrijven:
• De wijzigingen in de notionele intrestlast, verzwakt concurrentiepositie van productiegebonden ondernemingen in de Kempen. Kempen is een productieregio bij uitstek en zal hiervan de nodige invloeden ondervinden.
• De aanpak van de bedrijfswagens is een zwaardere druk op de lonen. Loonkost blijft een algemeen probleem binnen de concurrentiepositie van bedrijven.
• De afspraken rond terbeschikkingstelling van privéwoning door vennootschap zijn te vaag, om enige impact in te schatten.
• De invoering van BTW op de vrije beroepen (notarissen en gerechtsdeurwaarders) is een enorme bedreiging. Binnen de Kempen zijn 1/3 van de ondernemers, vrije beroepen en is de impact van deze maatregel niet te onderschatten.

Binnen de besparing van de overheid, worden goede eerste stappen gezet. Het niet loskoppelen van de index, blijft een gemiste kans binnen de concurrentiepositie van bedrijven.

Unizo Kempen directeur Kristof Thijssens : 'De Kempense KMO-bedrijven concluderen in het actuele stadium weinig keuze te hebben. Ze zijn niet positief over de begroting en wijzen erop dat: alle gelden die aan de belastingen worden gegeven, zijn gelden die niet geïnvesteerd kunnen worden in vernieuwing of uitbreiding.

Dus een rem op het ondernemen. Een rem op innovatie. En dat is nu juist wat de Kempen nodig heeft, alles inzetten op innovatie!

Over de keuze of zij actie gaan voeren? Er is geen enkele marge om NU de Kempense economie plat te leggen. Zij onderschrijven dan ook de Oproep aan ondernemers en hun medewerkers.

Dit is een positieve oproep aan al wie bereid blijft de handen uit de mouwen te steken om de crisis op een realistische manier te lijf te gaan voor een betere toekomst van alle burgers.

In deze moeilijke economische tijden zijn verlammende straatacties en stakingen totaal onverantwoord. Een heel slecht signaal aan de financiële markten en al wie nog wil investeren in ons land.

Net als de vakbonden zijn wij, ondernemersorganisaties, ondernemers en hun gemotiveerde medewerkers, het niet met alle regeringsonderhandelingsvoorstellen eens, maar wij leggen de Belgische economie niet plat. Wij creëren welvaart, terwijl anderen ervoor pleiten. Wij steken een tandje bij en werken voort.

www.wijstakenniet.be
Daarom roepen we iedereen op om onze grote ‘Wij staken niet’-actie actief te steunen. Laat uw stem horen zonder onze economie te schaden op www.wijstakenniet.be.

Als grootste organisatie van zelfstandige ondernemers verdedigen we uw belangen. Terwijl u zich met uw zaak bezighoudt en de economie draaiende houdt, want wie door acties onze economie verlamt, verlamt de toekomst van iedereen, aldus Kristof Thijssens.

Foto archief Nnieuws